Verduurzamen:

"Als je nu nog niet mee doet ben je een dief van je eigen portemonnee."

Van jongs af aan weet Simon al van aanpakken. Op zijn tiende leerde hij al hoe hij moest programmeren. Daar is dan ook waar zijn interesse voor onderzoeken en plannen maken ontstond. Later, toen hij ging studeren, kreeg Simon een bijbaantje als freelance IT-er. Simon is een echte autodidact dus. Na zijn studie zijn Simon en zijn vrouw een aantal keer verhuisd. Vanuit West-Friesland zijn ze uiteindelijk, vlakbij Simons ouders, in het mooie Neede terecht gekomen. Aan het huis dat ze hier kochten moest nog heel wat gebeuren. Na een tijdje in het nieuwe huis zag Simon de energierekening, waar hij ontzettend van schrok. Al snel kwam de conclusie: “Ik wil van het gas af”.

Vanuit zijn werk als it’er weet Simon heel goed: maak een plan en ga starten. Zo is hij dan ook begonnen aan zijn duurzaamheidsproces. In zijn zoektocht kwam Simon veel verschillende leveranciers tegen. Hij vond het erg moeilijk om onderscheidt te maken tussen de juiste informatie en de oprechte personen binnen het vakgebied. “Je merkt toch dat veel mensen anders over bepaalde concepten denken”, vertelt Simon. “Juiste informatie is moeilijk te vinden, want sommige professionals geven je gewoon verkeerd advies.” Het moeilijkste aan het hele duurzaamheidsproces is dan ook volgens Simon het onderzoek doen en het vinden van de correcte informatie: “Het praktische gedeelte daarna is best te doen, maar het weten en het hoe is het moeilijkst.”

“Het is ongelooflijk leuk om
je te verdiepen in dingen
die je niet weet”

Simon raadt daarom aan om het voor jezelf leuk te maken. “Leer jezelf nieuwe informatie en nieuwe technieken aan. Ga daarna samen met familie aan de slag.” Zo heeft Simon samen met zijn schoonvader de bovenverdieping geïsoleerd. Dit is een tijd waar ze fijn op terugkijken en achteraf gezien veel waarde aan hechten. “Maak van het proces een gezamenlijke activiteit. Mensen kijken bijvoorbeeld ook vaak op tegen het leeghalen van een zolder. Toch raad ik het aan, want het isoleren van je zolder heeft zóveel effect. Spreek met je buren bijvoorbeeld af om een grote container te huren en ga in een paar dagen samen de zolders leegruimen.” Simon legt uit dat hierdoor de drempel lager wordt en je met hulp gemotiveerder bent om het aan te pakken. “En het maakt het natuurlijk ook een stuk leuker zo. Je kijkt er minder tegen op”. Ook raadt Simon het aan om diverse apps te gebruiken. Zo kun je met de wifi P1-meter precies je energieverbruik zien. “Ik hou daar wel van, die technische dingetjes interesseren mij."

Extra tips van Simon:

  • Maak foto's
  • Gebruik een P1-Meter
  • Maak gebruik van de subsidies die er zijn
  • Verdiep je eens in de volgende site: www.joostdevree.nl

"Je begint met veel frustratie,
maar daarna komt de tevredenheid
over de energierekening en het
comfort in je woning."

Wanneer mensen beginnen met isoleren denken ze volgens Simon vooral snel aan het financiële plaatje. “Heel begrijpelijk en ook een belangrijk iets, maar onderschat het comfort die erbij komt ook niet.” Simon legt uit: “Het financiële is heel tastbaar, maar bij het comfort merk je toch ook wel een groot verschil in bijvoorbeeld tocht in huis.”

Uiteraard sprak Simon heel tevreden over het gehele plaatje van isoleren en verduurzamen, maar toch vroegen wij ons ook af: wat kan beter? “Informatie over leningen vinden moet makkelijker”, was heel snel het antwoord dat we kregen. De informatievoorziening is inmiddels wel prettiger geworden volgens Simon. Zo sprak hij erg positief over het portaal van het Energieloket. Hierin was informatie snel te vinden en wist je wat je te wachten stond. Simon zegt er wel meteen bij: “Maak foto’s! Binnen het portaal of voor het aanvragen van leningen en subsidies, moet je overal foto’s van hebben. Leg dus alles vast, voordat je begint, terwijl je bezig bent, maar natuurlijk ook van het eindresultaat." Natuurlijk vroegen we Simon ook naar zijn verdere ervaringen met Energieloket Achterhoek: “Het Energieloket is voor mijn gevoel altijd betrouwbaar geweest in het gehele plaatje. Het is duidelijk geen commercieel bedrijf. Ze zijn altijd concreet in hun teksten en gaan niet alleen op de technische aspecten in, maar ook op de subsidies. Je wordt wat vrijer gelaten in hoe je dingen aan wilt pakken. Ook het regionale aspect is prettig."

“Eén ding weet je zeker: de prijs
van energie zal blijven stijgen en de
gasprijs ook. Als je nu niet mee doet
ben je een dief van je eigen portemonnee.”

Simon is heel vooruitstrevend in het verduurzamen en al een heel eind op weg. Is zijn huis dan niet allang af? “Ben je ooit klaar met een woning? Ik denk het eigenlijk niet. Het korte termijn doel is meer energie besparen dan je uitgeeft. Het einddoel is voor mij volledig van het gas af, ook bijvoorbeeld het gas dat je gebruikt voor warm water. Dan ben ik pas écht klaar.”

Ook verduurzamen net als Simon? Kijk wat de mogelijkheden zijn voor de wijk Neede Noord-Oost.

Goedendag!

Welkom bij het Energieloket Achterhoek.

Selecteer hieronder jouw gemeente om de juiste info te vinden. Staat jouw gemeente er niet tussen, kies dan voor 'anders'.