Let op! Geld lenen kost geld

Toekomstbestendig Wonen Lening.

Voor woningeigenaren.

Heb jij plannen om jouw huis duurzamer, toekomstbestendig, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Veel woningen in de Achterhoek kunnen wel een verbetering gebruiken, maar deze investeringen kosten vaak (veel) geld. De provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuiniger, toekomstbestendiger en beter worden gemaakt. Daarom bieden de provincie en een aantal gemeenten de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van jouw huis: de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’.

Aanvragen Toekomstbestendig Wonen Lening

Voor iedereen één regeling.

De maatregelen die voor deze regeling in aanmerking komen zijn: energiemaatregelen, levensloopbestendigheid, sloop van bijvoorbeeld verpauperde schuurtjes, funderingsherstel of asbestsanering. Vertrekpunt voor de regeling is duurzaamheid, daarom dient er wel altijd een energiebesparende of -opwekkende maatregel getroffen te worden. Heb je een nieuwbouwhuis en wil je deze bijvoorbeeld aardgasvrij maken? Dan kun je ook gebruik maken van deze lening, mits je gebruik maakt van een hypothecaire leenvorm.

Windmolens In Veld

De voorwaarden.

De 'Toekomstbestendig Wonen Lening' bestaat uit meerdere varianten. Neem vooraf de verschillen goed door en bedenk welke leenvorm je kunt en wilt aanvragen.

 • Lening voor bestaande bouw en aanhorigheden (zoals schuren).
 • Looptijd afhankelijk van soort en hoogte lening.
 • Altijd minimaal één energiemaatregel treffen.
 • Lenen van €2.500,- tot max. €50.000,-.
 • Verschillende leenvormen mogelijk.

Hieronder een rekenvoorbeeld.

Via de website van SVn kun je zelf berekenen wat jouw maandlast zou zijn bij het afsluiten van een Toekomstbestendig Wonen Lening. Stel dat jouw leenbedrag € 5.000,- is, dan zien de details er als volgt uit:

 • Totaal leenbedrag € 5.000,-
 • Bruto maandlast € 45,12
 • Looptijd is 120 maanden 
 • Rente* is 1,60%
 • Totale kosten lening € 5.413,98
 • Jaarlijks kostenpercentage is 1,61% *De rente wordt vastgesteld op de datum van binnenkomst van de lening.

Vraag een Toekomstbestendig Wonen Lening aan.

Lees hieronder hoe het aanvraagproces eruit ziet.

Stap 1. Meld je aan via het bewonersportaal.

Lever offertes of een gespecificeerde kostenbegroting aan. Energieloket Achterhoek bepaalt namens de gemeente of je voor de lening in aanmerking komt. Dit doen ze op basis van de verordening of maatregelenlijst. Zo ja, dan krijg je een toewijzingsbrief. Deze heb je nodig bij de aanvraag van de Toekomstbestendig Wonen Lening bij SVn.

Stap 2. Aanvragen bij SVn.

Je vult de aanvraag volledig in en vraagt de lening aan. Er wordt een MijnSVn-omgeving voor jou aangemaakt, die je via een mail activeert. Je ontvangt een offerte in Mijn SVn.

Stap 3. Documenten uploaden in MijnSVn.

In jouw MijnSVn-omgeving zie je welke documenten er nodig zijn. SVn controleert ook jouw gegevens in het BKR-register. Zodra jouw aanvraag compleet is en alle documenten akkoord zijn, toetsen wij jouw aanvraag.

Stap 4. Beoordeling van de aanvraag.

Onze toets kan positief of negatief zijn. Bij een negatieve toets ontvang je een afwijzingsbrief in MijnSVn. Bij een positieve toets gaat de lening direct in, je gaat maandelijks rente en aflossing betalen.

Stap 5. Geef het SVn kenmerk door aan het Energieloket.

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd ontvang je een code van SVn. Geef dit SVn kenmerk door in het bewonersportaal van het Energieloket.

Stap 6. Declareren uit het bouwdepot.

De werkzaamheden kunnen beginnen. Het leenbedrag wordt gestort in een bouwdepot. Hieruit kun je declareren door facturen en declaratieformulieren in te dienen. Deze doe je via het bewonersportaal van het Energieloket.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een factuur indienen en waar moet een factuur aan voldoen?
Hoe beoordeel ik een offerte en waar moet een offerte aan voldoen?

Toekomstbestendig Wonen Lening.

Aanvragen Toekomstbestendig Wonen Lening

Goedendag!

Welkom bij het Energieloket Achterhoek.

Selecteer hieronder jouw gemeente om de juiste info te vinden. Staat jouw gemeente er niet tussen, kies dan voor 'anders'.