Geld voor Gemak!

Onderdeel van Isolatie Subsidie Achterhoek

'Geld voor Gemak' is de tweede fase van de Isolatie Subsidie Achterhoek. Via deze regeling kun jij tot wel €2.000,- subsidie krijgen voor het isoleren van jouw huis. Voor deze subsidie schakel je een bedrijf in om de werkzaamheden uit te voeren. 

Let op! Deze fase van de Isolatie Subsidie Achterhoek is nog niet gestart. We verwachten dat deze subsidie vanaf september 2024 aan te vragen is. 

Op deze pagina vertellen we je waarvoor de subsidie precies is en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Ook vertellen we je vast meer over het aanvragen van de subsidie. Kijk voor de veelgestelde vragen onderaan deze pagina. 

Ben jij zelf handig en klus je graag zelf in huis? Dan kun je voor het isoleren van jouw huis de Isolatie Subsidie Achterhoek 'Klussen zonder Kosten' aanvragen. Let op! Als je gebruik maakt van 'Klussen zonder Kosten', kun je later dit jaar niet meer meedoen met 'Geld voor Gemak'. 

Voor wie is de subsidieregeling?

Deze subsidie is voor bewoners die graag een bedrijf inhuren om te isoleren. Belangrijk is dat je bewoner en eigenaar bent van het huis en dat jouw huis op dit moment slecht geïsoleerd is. Inwoners uit de gemeente Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Oude IJsselstreek kunnen meedoen.  

Handig om te weten: als je deze subsidie aanvraagt, kun je daarnaast ook nog de landelijke ISDE subsidie aanvragen. 

Dubbel Glas

Voorwaarden voor deelname.

 • De subsidie kan gebruikt worden voor isolatie van jouw dak (aan de binnenkant), vloer/bodem, binnenkant van de gevel of glas.
 • De WOZ-waarde van jouw huis moet lager zijn dan €429.300,-, gemeten in 2022.
 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de subsidie aanvraagt.
 • De werkzaamheden laat je uitvoeren door een bedrijf. Je krijgt subsidie voor één maatregel.
 • Jouw huis heeft energielabel D, E, F of G. Heeft jouw huis nog geen energielabel? Dan moeten minimaal 2 onderdelen (dak en de zolder/vlieringvloer, vloer en bodem, gevel of ramen en deuren) op dit moment slecht geïsoleerd zijn.
 • Je kunt de subsidie maar één keer aanvragen en niet combineren met de Isolatie Subsidie Achterhoek: 'Klussen zonder Kosten'.

Voorwaarden voor het materiaal.

Het materiaal dat wordt gebruikt moet aan minimale voorwaarden voldoen:

 • De gebruikte materialen moeten op de ISDE meldcodelijst staan. Op deze lijst vind je meldcodes en meer informatie over de toegestane materialen. Dit is een strenge voorwaarde, dus controleer op de offerte van het bedrijf dat je inhuurt of het materiaal aan de eisen voldoet. 
 • Gevelisolatie aan de binnenkant van het huis: minimaal 10 vierkante meter, minimale isolatiewaarde / Rd-waarde is 3,5 m2 K/W.
 • Vloer/bodemisolatie: minimaal 20 vierkante meter, minimale isolatiewaarde/Rd-waarde is 3,5 m2 K/W.
 • Dakisolatie: minimaal 20 vierkante meter, minimale isolatiewaarde / Rd-waarde is 3,5 m2 K/W.
 • Glas: minimaal 8 vierkante meter. De minimale isolatiewaarde verschilt per type glas. Kijk op de ISDE meldcodelijst voor glas waar het materiaal dat jij graag wilt aan moet voldoen, of kijk hieronder bij de veelgestelde vragen. 
 • Let op! Op de factuur van het bedrijf moet de meldcode, aantal vierkante meters en jouw naam staan. Geef van tevoren bij het bedrijf aan dat je dit nodig hebt.  

Ga je aan de slag met spouwmuur- of dakisolatie? Dan moet het bedrijf dat je inhuurt gecertificeerd zijn conform de Landelijke aanpak Natuurvriendelijk Isoleren

Hoe vraag je de subsidie aan?

De subsidie ontvang je via de gemeente. Het aanvragen van de subsidie doe je bij Energieloket Achterhoek, via het bewonersportaal. Je kunt deze subsidie ook aanvragen als de werkzaamheden al zijn uitgevoerd. Doorloop dan ook alle stappen die hieronder staan. Kijk bij de veelgestelde vragen welke regels hiervoor in jouw gemeente gelden. Bij vragen kun je ook contact opnemen met het Energieloket via 0314 - 820 360 of info@energieloketachterhoek.nl.

Stap 1. Start de aanvraag in het bewonersportaal.

Maak een account aan in het bewonersportaal van Energieloket Achterhoek. Ga daarvoor naar www.energieloketachterhoek.nl/portaal. Zodra je ingelogd bent ga je via het menu naar 'Programma's' en kies je voor 'Isolatie Subsidie Achterhoek: Geld voor Gemak". Vul nu je gegevens in. 

Stap 2. Uploaden offerte.

Om de subsidie aan te vragen heb je een offerte van een bedrijf nodig. Op de offerte moet het aantal vierkante meters staan en de meldcode of Rd-waarde van het materiaal. Heb je al een offerte? Dan kun je deze uploaden en verder met de aanvraag. Heb je nog geen offerte, dan kun je ervoor kiezen deze zelf ergens op te vragen óf via ons. Wij werken hiervoor samen met lokale bedrijven. 

Na het uploaden van een offerte wordt op basis van de voorwaarden bepaald of je in aanmerking komt voor subsidie. Zo ja, dan hoor je ook welk bedrag jij mag verwachten. Zo nee, dan hoor je waarom niet. 

Stap 3. Uitvoering werkzaamheden.

Zodra je bericht hebt ontvangen dat er subsidie voor jou is gereserveerd, heb je 4 maanden de tijd om te isoleren. De reservering van het bedrag blijft die tijd voor jou staan. Denk eraan dat je foto's maakt van de situatie voor het isoleren, van de gebruikte materialen (etiketten) en van de situatie na het isoleren. 

Stap 4. Uploaden rekening en foto's.

Na het isoleren upload je de rekening en foto's in het bewonersportaal. Als we nog iets missen nemen we contact met je op. Als de aanvraag goedgekeurd wordt laten wij jou weten hoeveel subsidie je precies krijgt. Als de subsidie aanvraag wordt afgekeurd hoor je van ons waarom. 

Stap 5. Uitbetaling.

Inmiddels hebben wij jou ook al gevraagd om jouw rekeningnummer en de naam van de rekeninghouder in te vullen. Dit heeft de gemeente nodig om de subsidie aan jou te kunnen betalen. De gemeente betaalt de subsidie binnen 6 tot 8 weken aan jou uit. 

Veelgestelde vragen

Ik kom niet in aanmerking voor de Isolatie Subsidie Achterhoek. Welke subsidie kan ik wel ontvangen?
Moet ik de subsidie indienen voordat ik start met isoleren, of daarna?
Wat is een energielabel en wat is het energielabel van mijn huis?
Wat als ik het energielabel van mijn huis niet weet?
Wat als mijn huis geen geregistreerd energielabel heeft?
Wat is een WOZ-waarde en wat is de WOZ-waarde van mijn huis?
Wat is de Rd-waarde van isolatiemateriaal en waar kan ik dit vinden?
Wat is de Ug-waarde voor glas en waar kan ik dit vinden?
Wat is een thermische schil?
Wat is een meldcode?
Wat moet ik aanleveren bij het aanvragen van de subsidie?
Wat als het bedrijf dat ik inhuur niet binnen 4 maanden de isolatie kan uitvoeren?
Wat is het verschil tussen een U-waarde en Rd-waarde?
Welk glas kan ik kiezen bij deze subsidie?
Ik heb de maatregelen al uitgevoerd. Welke regels gelden dan in mijn gemeente?
Waar vind ik bedrijven die natuurvriendelijk isoleren?
Wat is een gevel?
Welk deel van de gevel telt mee voor Isolatie Subsidie Achterhoek?
Valt een binnenmuur ook onder deze regeling?
Valt de gevel van mijn garage of schuur ook onder deze subsidieregeling?
Ik heb een twee-onder-een-kap, hoek of tussenwoning. Valt de muur tussen mij en mijn directe buren ook onder de regeling?

Goedendag!

Welkom bij het Energieloket Achterhoek.

Selecteer hieronder jouw gemeente om de juiste info te vinden. Staat jouw gemeente er niet tussen, kies dan voor 'anders'.